Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бизнес имотите убежища вече не са толкова сигурни

Все повече собственици на офиси и жилищни сгради в САЩ забавят плащания по ипотечни кредити

Бизнес имотите убежища вече не са толкова сигурни

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Все повече собственици на офиси и жилищни сгради в САЩ забавят плащания по ипотечните си кредити - знак, че затварянето на икономиката засяга по-стабилни видове имоти и увеличава перспективите за повсеместни щети за индустрията, пише Wall Street Journal.

Договорите за наем на офиси почти пресъхнаха през последните седмици, а компаниите все повече твърдят, че искат да използват по-малко офис площи в бъдеще и да позволят на повече служители да работят от разстояние. Същевременно заради срива на икономиката и бизнеса много хора не могат или не искат да плащат наем за апартаментите си.

Собствениците на хотели и търговски площи първи останаха без пари и започнаха да изпадат в неплатежоспособност още през март, но тези видове недвижими имоти вече изглеждаха уязвими. Хотелите са най-чувствителни към икономиката заради краткосрочния престой в тях и политиките за лесна отмяна на резервации. Търговските центрове вече бяха подложени на натиск от електронната търговия преди моловете да започнат да затварят врати по нареждане на правителствата.

Офисите и апартаментите под наем изглеждаха по-сигурни активи. Тъй като офисите имат дългосрочни договори за наем, подкрепени от корпоративни гаранции, приходите не намаляват толкова бързо, а и хората винаги се нуждаят от място, където да живеят. Тежкото забавяне на икономиката обаче не пощади нито един вид недвижими имоти тази пролет и много собственици вече изпитват затруднения. В Бруклин собственикът на Whale Building с площ от близо 46 500 кв. м преговаря да предаде сградата на кредитора си, TPG RE Finance Trust, съобщи компанията при представянето на резултатите си миналата седмица.

Още по темата
Собственикът Madison Realty Capital купи бившата индустриална сграда през 2015 г. и я превърна в офиси. По онова време технологични компании прииждаха към Ню Йорк и постиндустриалните офиси в по-лъскавите части на Бруклин и Манхатън бяха много търсени.

Имотът е оценен на над 150 млн. долара през 2018 г., показват подадени документи пред Комисията по ценните книжа и борсите. Madison Realty Capital е решила да предаде имота вместо да изплати оставащия дълг от 81,4 млн. долара и да изпълни задължения към друг инвеститор в сградата, съобщава TPG RE Finance Trust.

Тръстът е понижил рейтинга и на ипотечен кредит, обезпечен с луксозна жилищна сграда с апартаменти под наем в центъра на Хюстън, след като собственикът закъснял с плащания по кредита, сочат публични документи.

През април и май 354 жилищни и офис сгради са започнали да пропускат плащания по ипотечни кредити на стойност 7,1 млрд. долара, сочат данни на Trepp, които включват само ипотечни облигации, обезпечени с вземания по ипотечни кредити. Това е ръст спрямо 4,2 млрд. долара през февруари и март.

Този ръст е „само началото“, казва Майкъл Фей, управляващ директор на компанията Avison Young. Той очаква повече наематели да пропускат плащания на наеми през юни и юли, което ще доведе до спиране на плащанията по ипотечни кредити до края на тази и през 2021 г. По-малките собственици, които често имат по-малки капиталови резерви, са особено застрашени, допълва Фей.

Досега има малко продажби на проблемни активи, отчасти защото темпът на забавяне на пазара е смаял мнозина в индустрията. „Купувачите искат да купуват на половин цена, а продавачите още помнят цените преди девет седмици“, казва Марк Еделстейн, президент на глобалното имотно подразделение на правната кантора Morrison & Foerster. Липсата на сделки затруднява преценката доколко са намалели вече цените на имотите.

В офис сегмента повечето наематели все още плащат наема си. Тъй като обаче все повече договори за наем ще изтекат през идните години, а последиците от икономическата криза стават по-ясни, някои компании вероятно ще свият площите си. Нарастващата популярност на работата от вкъщи засилва опасността за собствениците на имоти. В допитване от края на април сред корпоративни ползватели на недвижими имоти от компанията CoreNet Global 69% от анкетираните са заявили, че ще използват по-малко недвижими имоти в резултат на работата от разстояние спрямо 51% през март. 

Някои собственици на апартаменти под наем вече изпитваха затруднения преди пандемията в градове като Ню Йорк, където законодателите затегнаха ограниченията върху наемите.

Настоящата криза действа  като „ускорител“, казва Еделстейн. Националният съвет за многофамилни жилищни сгради съобщи преди две седмици, че 87,7% от домакинствата са платили наема си за май към 13 май. Собственици и адвокати казват, че цифрите вероятно са под това ниво за някои домакинства с ниски и средни доходи, където много наематели са загубили работата си. „Ще са необходими години, за да разберем какво се случва сега“, казва Еделстейн.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Цените на жилищата във Франкфурт растат въпреки пандемията